Örnek uzlaştırma kararı: Üniversiteli kız öğrencilere 10 bin lira burs karşılığında taraflar el sıkıştı
Örnek uzlaÅŸtırma kararı: Üniversiteli kız öğrencilere 10 bin lira burs karşılığında taraflar el sıkıştı UzlaÅŸtırma Savcısı: “UzlaÅŸmada büyük bir baÅŸarı elde ettik” ‘Hakaret’ ve ‘basit tehdit’ suçlarından yürütülen soruÅŸturma kapsamında taraflar, üniversitede okuyan kız öğrencilere toplamda 10…
UzlaÅŸtırma Savcısı: “UzlaÅŸmada büyük bir baÅŸarı elde ettik”
İSTANBUL – ‘ Hakaret‘ ve ‘basit tehdit’ suçlarından yürütülen soruÅŸturma kapsamında taraflar, üniversitede okuyan kız öğrencilere toplamda 10 bin lira burs ödenmesi ÅŸartıyla uzlaÅŸarak anlaÅŸtı. SoruÅŸturma, uzlaÅŸma ile dava açılmadan sonuçlanırken, örnek teÅŸkil eden uzlaÅŸma kararına iliÅŸkin konuÅŸan Cumhuriyet Savcısı Cengiz Apaydın, “2016 yılında 15 bin dosya uzlaÅŸmayla sonuçlandı. Bu rakam 2020 yılında 222 bine kadar çıktı. Biz uzlaÅŸmada büyük bir baÅŸarı elde ettik” diyerek uzlaÅŸan taraflara teÅŸekkür etti.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından ‘hakaret’ ve ‘basit tehdit’ suçlarından yürütülen bir soruÅŸturmada, dosya, suçun uzlaÅŸtırma kapsamında olması dolayısıyla UzlaÅŸtırma Bürosu’na gönderildi. Görevlendirilen uzlaÅŸtırmacı Özge Fidan’nın görüştüğü müşteki Erkan GüneÅŸ ile şüpheli Muhammet BaÅŸal, uzlaÅŸma teklifini kabul etti. Müşteki Erkan GüneÅŸ, şüpheli Muhammet BaÅŸal’dan üniversitede okuyan 5 kız öğrencinin her birine 2 bin lira olmak üzere toplamda 10 bin lira ödemesi halinde uzlaÅŸacağını söyledi. Şüphelinin de talebi kabul etmesi üzerine, taraflar 5 öğrenciye toplam 10 bin lira burs verilmesi ÅŸartıyla el sıkışarak anlaÅŸtı. Tarafların uzlaÅŸması üzerine savcılık tarafından şüpheli hakkında kovuÅŸturmaya yer olmadığına dair kararı verildi.
Söz konusu uzlaşma süreci, suçla bozulan toplumsal barışın yeniden tesisi, uzlaşma müessesinin gelişmesi ve farkındalık oluşması konusunda örnek oldu.
“UzlaÅŸmada büyük bir baÅŸarı elde ettik”
Konuya iliÅŸkin açıklama yapan UzlaÅŸtırma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Cengiz Apaydın, “Bugün çok güzel bir edimle uzlaÅŸma yaptık. UzlaÅŸtırmacımız Özge Fidan, müşteki ve şüpheliyi çok güzel bir edimle uzlaÅŸtırdı. Bu edim 5 üniversite öğrencisine ayda 2 bin liralık burs verilmesi yönündeydi. Suçla bozulan toplumsal barış, uzlaÅŸmayla tekrar gerçekleÅŸmiÅŸ oldu. UzlaÅŸma, asıl ivmeyi 2016- 2017 yılındaki yasa ve yönetmelik deÄŸiÅŸiklikleriyle kazandı. 2016 yılında 15 bin dosya uzlaÅŸmayla sonuçlandı. Bu rakam 2020 yılında 222 bine kadar çıktı. Biz uzlaÅŸmada büyük bir baÅŸarı elde ettik” dedi.
“UzlaÅŸmayı topluma yaymamız gerekiyor”
UzlaÅŸmanın daha baÅŸarılı hale gelmesi için toplumsal farkındalığa ihtiyaç olduÄŸunu kaydeden Savcı Apaydın, “UzlaÅŸmayı topluma yaymamız gerekiyor. Özellikle sosyal medyada ve çeÅŸitli yerlerde Ceza Muhakemesi Kanununda uzlaÅŸma diye bir düzenleme olduÄŸunu ve sosyal dayanışmaya katkı sunduÄŸunu ifade etmemiz gerekiyor. Bugün ben özellikle müşteki ve şüpheliye teÅŸekkür ediyorum. Her ikisi de hassasiyet gösterdi. Müşteki kendisi için talep edebileceÄŸi bir parayı kendisi için talep etmedi. Şüpheli de çok ciddi bir edim saÄŸladı. Kız öğrencilerine burs vermeye devam etti. UzlaÅŸtırmacımız Özge Fidan’ı ile müşteki ve şüpheliyi de tebrik ediyorum. Umarım toplumsal barışa böyle daha güzel örneklerle katkılar sunarız” diye konuÅŸtu.
Başarı oranı yüzde 83
Ceza hukuku uyuÅŸmazlıklarında ilk kez 1 Haziran 2005’te uygulanan ve 2016’da gözden geçirilerek yeniden revize edilen uzlaÅŸtırma, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde etkin ve yaygın bir ÅŸekilde uygulanıyor.
UzlaÅŸtırmaya tabi suçlar kapsamında çözüme kavuÅŸan dosya sayısı bugün itibariyle 1 milyon 80 bin 442’ye ulaÅŸtı. Müzakeresi tamamlanan dosyalarda uzlaÅŸma baÅŸarı oranı yüzde 83 oldu. Hem maÄŸdur ve müşteki hem de şüphelilerin memnuniyetini en üst düzeye çeken ve toplumsal uzlaÅŸma kültürüne katkı saÄŸlayan uygulama sayesinde maÄŸdurlar suç nedeniyle uÄŸramış oldukları zararları maddi ya da manevi olarak hızlı bir ÅŸekilde telafi ediyor.


